In focus
This was the Biovision Symposium 2023
What are the ingredients for the nutrition of the future? Join us at the table and discover the recipes for a sustainable food system.
Celebrate 25 years of Biovision with us on 18 November from 2 to 5 pm online! Join us on a journey through time – from our very beginning to our vision for the future.
The events are listed in the respective language of the event.
Hosted by BMZ/GIZ in cooperation with the Agroecology Coalition, Biovision Foundation, this evening reception hosted experts and organisations from the land use, agroecology, agriculture and food systems, forestry and biodiversity communities to discuss the interlinking of land and agroecology in achieving the objective of Land Degradation Neutrality.
During the fourth Lunch and Learn session 2024 organized by the International Gender Champions Secretariat, titled ‘Seeds of Change: Promoting Gender Equality in Food Systems,’ speakers explored the gender dimensions of food (in)security, including the linkages between gender equality and food security, and how climate change further exacerbates existing inequities. They outlined sustainable solutions that have the potential to create triple win opportunities for gender equality, food security and environmental sustainability.
With the next revision of NDCs due by 2025, countries have to leverage key opportunities within food systems. Hence, this event highlighted the potential of agroecology, water systems, sector-specific initiatives in fisheries and healthy diets for ambitious national climate action.
This event will brought together faith, anti-hunger advocacy, policy analysis and investment experts, frontline food system transformation leaders, and horticultural research groups to discuss the evidence and effectiveness of centering biodiversity in food system policies to promote climate action.
During this COP29 policy briefing, the state of COP29 negotiations and perspectives for food systems, and agroecology, in particular were discussed.
Countries play a crucial role in leading ambitious climate action. With the next revision of NDCs due by 2025, this official COP29 UNFCCC side event discussed the role of agroecology for resilient food systems and how climate finance could support it by leveraging ongoing national policy developments.
In this press conference, a global consortium of food system actors, composed by the Global Alliance for the Future of Food, Biovision, WWF, Alliance Bioversity International – CIAT, and the Agroecology Coalition, presented their new Guidance Tool “Boosting biodiversity action through agroecology”.
How can agroecology policies contribute to food system transformation and support countries National Biodiversity Strategies and Action Plans? This is the question high-level representatives from Colombia (Ministry of Agriculture), France (Ministry of Environnement), Via Campesina International and Biovision Foundation discussed during this COP16 event organised by Colombia’s Ministry of Agriculture on 30.10.2024.
Food system transformation and land restoration are key to harmonizing action between the Rio conventions to achieve climate, biodiversity and land targets. This session discussed and featured how agroecology can connect and deliver on these agendas through various studies and practice on the ground.
08:30 bis 10:00 Uhr
10:15 bis 11:45 Uhr
13:30 bis 15:00 Uhr
15.15 bis 16:45 Uhr
Der fiktive Supermarkt CLEVER kommt wie bereits 2024 wieder in die Stadt Zürich! Die Ausstellung gastiert vom 21. Oktober bis zum 13. November in Zürich Glattal und ist Teil des Pilotprojekts BNE (Bildung für nachhaltige Entwicklung) Glattal. Nach Voranmeldung finden Montag, Dienstag, Donnerstag und Freitag Workshops für Schulklassen der Sekundarschule des Schulkreises Zürich Glattal statt. Während des Workshops tauchen die Jugendlichen in die Themen nachhaltiger Konsum und zukunftsfähige Ernährung ab. Eine Führung dauert zwei Lektionen. Melden Sie Ihre Klasse bereits heute via unser Anmeldeformular an. Interessierten Schulen stehen auch Klimatopf-Bücher – das nachhaltige und genussvolle Kochbuch zur Verfügung. Dank Unterstützung der Stadt Zürich kann dieses Angebot realisiert werden.
14:00 bis 17:00 Uhr
Usterstrasse 31
8330 Pfäffikon
Was erzählen sich Regenwurm und Springschwanz, wenn sie sich unter dem Obstbaum treffen? Kann man Gras wachsen hören? «Sounding Soil» spitzt die Ohren und holt die Geräusche aus dem Boden an die Oberfläche. Damit geben wir dem Boden eine Stimme. Hören Sie hin und tauchen Sie in die faszinierende Welt der Bodentiere und deren Ökosystem ein!
Im Sounding Soil Workshop gehen wir gemeinsam auf Entdeckungsreise in den Boden und zeigen auf, wie es den Schweizer Böden geht, warum sie unsere Lebensversicherung sind und was ein Stück Erde mit dem eigenen Konsumverhalten zu tun hat. Abschliessend ergründen wir, was wir selbst für eine schonungsvolle Nutzung des Bodens und das Erhalten der Bodenfruchtbarkeit tun können.
18:30 bis 20:00 Uhr
Sackzelg 27
8047 Zürich
Gesunde und vielfältig belebte Böden sind eine der kostbarsten natürlichen Ressourcen, die wir haben. Für den Aufbau von nur einem Zentimeter Boden dauert es bereits rund 300 Jahre. Umso unbedarfter erscheint die Tatsache, dass im Siedlungsraum immer mehr Böden komplett versiegelt werden oder ökologisch verarmen.
Doch wie kann Bodenqualität überhaupt gemessen werden? Auf Seiten der Forschung sind zahlreiche Wissenschaftler*innen gerade dabei, unterirdische Geräusche als Indikator für einen gesunden Boden zu entdecken. Denn vielfältige Geräusche bedeuten vielfältiges unterirdisches Leben, und das wiederum einen Boden, der seine für uns überlebenswichtige Funktionen erfüllen kann: beispielsweise als Grundlage für nährstoffreiches Essen, zur Bindung von CO2, oder zur Vorbeugung von Erosion.
Im Rahmen der Lunch-Talk Abschlussveranstaltung stellt Marilena Schumann das Projekt Sounding Soil vor, und es bietet sich die einmalige Chance, mit eigenen Ohren an mehreren Standorten mehr über die Böden der Stadtgärtnerei zu erfahren. Im Anschluss lassen wir die Serie 24/25 mit einem Apéro und angeregtem Beisammensein ausklingen.
Stauffacherstrasse 60
8004 Zürich
Save the Date
Das nächste Biovision-Symposium findet am 22. November im Volkshaus Zürich statt. Erleben Sie hautnah, wie wir an einer besseren Zukunft arbeiten! Freuen Sie sich auf spannende Berichte aus erster Hand: Expert:innen aus unseren Projekten teilen ihre Erfahrungen und Visionen für eine nachhaltige Zukunft.
Tragen Sie den Termin schon jetzt in Ihren Kalender ein – weitere Infos folgen bald. Wir freuen uns auf Sie.
19:30 Uhr
Dorfstrasse 16, 3555 Trubschachen
Markus Schwegler und Claudia Meierhans bauen auf ihrem Familienbetrieb möglichst viele Lebensmittel für die direkte menschliche Ernährung an. Neben der Viehhaltung mit sieben Mutterkühen produzieren sie Getreide und Gemüse und betreiben eine Imkerei. Dazu kommt eine grosse Portion Erfindergeist und Pionierhaftigkeit.
Sie setzen auf eine autarke, ressourceneffiziente Landwirtschaft mit erneuerbarer Energie und ohne Pestizide, indem sie Ackerbau, Gemüseproduktion und Tierhaltung in einem geschlossenen Kreislauf verbinden. Durch die solidarische Landwirtschaft (SoLaWi) sichern sie sich finanzielle Stabilität, da Konsumierende mit einem Jahresabo frisches Gemüse erhalten und so den Hof unterstützen.
In einem öffentlichen Vortrag gewährt Markus Schwegler einen exklusiven Einblick in den NaturGut Katzhof und stellt seinen Betrieb vor. Begleitet wird der Vortrag von Sabine Lerch mit Informationen zum Thema Agrarökologie und den Leuchtturmprojekten von Biovision.
10:00 bis 17:00 Uhr
In Iselisberg 23
8524 Uesslingen
Das Bioweingut Lenz öffnet seine Türen und lädt zum Tasting der neuen Weinpersönlichkeiten ein. Sounding Soil ist mit dabei und gibt die Möglichkeit in den Rebboden zu hören. Michelle wird ausserdem gerne jegliche Fragen beantworten.
Harvesting Solutions: Aligning NBSAPs and NDCs for Climate and Biodiversity Benefits
In the face of increasing ecological challenges, the alignment of biodiversity and climate protection is crucial for the realization of sustainable food systems. This event addressed how National Biodiversity Strategies and Action Plans (NBSAPs) and Nationally Determined Contributions (NDCs) can be better aligned to promote resilient, sustainable food systems.
The event focused on discussing how synergies between biodiversity conservation and climate resilience of food systems can be strengthened and showcase concrete examples from countries. Agroecology plays an important role here, taking a holistic approach that promotes agricultural practices that benefit both ecosystems and communities. Through expert knowledge, collaborative discussions and practical case studies, participants will explore how integrating and mainstreaming these strategies can promote nature-positive food systems and ensure a healthier planet for future generations.
Event outputs:
- Event summary article on Foodtank
- Video recording
Speakers:
- Joao Campari, Global Leader Food PracticDoe, WWF International
- Haseeb Bakhtary, Lead Consultant, Climate Focus
- Ceiça Pitaguary, Secretary for Indigenous Environmental and Territorial Management, Brazilian Ministry of Indigenous Peoples
- Anna Lappé, Executive Director, Global Alliance for the Future of Food
- Moritz Fegert, Project Officer, Biovision Foundation
- Deissy Martinez-Baron, Regional Program Leader, CIAT/Bioversity
Moderation: Lasse Bruun, Director of Climate and Food at United Nations Foundation
COP16 side event “Boosting NBSAPs through agroecology – launch of a new Guidance Tool“
About:
This event featured discussions with representatives from the governments of Colombia and France, as well as farmer and civil society organizations on boosting NBSAPs through agroecology. The session started with the presentation of a new Guidance Tool, that offers a detailed guide for mainstreaming agroecological thinking into the NBSAP mission, vision, biodiversity assessment, and formulation process and introduces intervention areas to support a food system transition. This introduction was followed by a conversation around experiences and challenges of countries in the development of their NBSAPs and the role and experiences of other food systems actors in advancing biodiversity and agroecology.
Event output: Guidance Tool Boosting Biodiversity Action through Agroecology
Speakers:
- Anna Lappé (Executive Director, Global Alliance for the Future of Food)
- John Garcia Ulloa (Co-author and Senior Programme Manager, Biovision Foundation)
- Robin Goffaux (SBSTTA National Focal Point, France)
- Esther Penunia (Secretary General, Asian Farmer Association)
- Rodger Mpande (Director, Zimbabwe Regional Environment Organisation)
- Augustín Zimmermann (FAO Representative Colombia)
Moderation: Camila Cammaert (Food and Agriculture Coordinator, WWF Colombia)